BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, December 30, 2010

Pulang ke kampung halaman

disebabkan esok (Jumaat) cuti umum sebab malaysia juara piala AFF Suzuki, najib razak yang bagi, blogger dan kedua ibu bapa dan mungkin juga akak blogger serta baby nya yang masih kecil akan berangkat pulang pada malam ini ke kampung halaman teratak usang di johor bahru. walaupun kampung blogger di johor bahru, tapi kampung blogger hanyalah sebuah kampung melayu yang banyak rumah-rumah kampung di majidee. blogger tak dapat online disana selama 3 atau 4 hari, kerana di kampung blogger tiada apa yang bernama internet disitu. maka terputus sudah ikatan kita buat waktu itu. bersabarlah sayang, blogger pasti kembali untuk menulis lagi.

Tahniah!!!

di sini blogger ingin mengucapkan tahniah buat pasukan bola sepak kebangsaan yang telah menjuarai Piala AFF Suzuki buat kali pertama. walaupun kalah 1-2 di gelanggang lawan, namun pemain telah berjaya mempertahankan kelebihan 3 gol yang dijaringkan di halaman sendiri dengan taktikal yang tepat dan semangat yang kental. harap dengan kejayaan pertama ini akan mengembalikan zaman kegemilangan sukan bola sepak yang dikecapi pada era 80an dahulu. diminta juga k rajagobal supaya memanggil blogger untuk pemilihan pemain bagi mewakili negara pada masa akan datang. semoga blogger cepat sembuh dan kembali beraksi di padang semula, insyaAllah.

Tuesday, December 28, 2010

Bukan Rayuan Gombal

Sekarang ni, biasanya pergi balik kerja, blogger akan nyanyi lagu ni. lebih lega rasanya bila da melalak.

To contact or not to contact

Ego, selfish or stupid. Which one do you think I am. I'm hurting, so much. I lost my ex-gf and now I lose my good friend. Wonder why all this happening to me. I switched my simcard to the one I bought just for my ex-gf hoping there were misscalls or even message notification, still, none. I'm kind of, losing hope. I don't know if it's right for me to contact her, because I might hurt her even with one call/miscall or sms. I can't seem to decide which one to do, I want to ask her wellbeing, but i'm not brave enough to act. Should I contact her back or not? What say you?

Monday, December 27, 2010

Malam ini..

malam ini blogger rasa tak sihat sangat, gud nite

Yeay

yeay manchester united menang 2-0 ke atas sunderland, so malam ni hopefully leh tido dengan tenang. berbatov makin improve, berbaloi lak beli berbatov. mata da kuyu, blogger tido dulu.

Mana?

mana hilangnya pengomen tegar blog nih ek? barangkali dorang merajuk sebab da lama blogger tak update blog ni kot.

Sunday, December 26, 2010

Perfume dari Mekah

sepupu blogger pergi menunaikan Haji tahun ni, dia datang jumpa family blogger tadi. blogger dapat perfume, walaupun blogger ni bukanlah seorang yang gemar pakai perfume, bedak pun blogger tak suka pakai, sikat rambut pun tak. bukan sebab malas, cuma blogger tak rajin je jaga perihal yang tu. ada la sekali dua tiga kali blogger pakai perfume (tu pun sebab dating, tapi tu cerita lama), bedak jarang amat. tapi da rezeki blogger sepupu nak bagi perfume, blogger terima je lah, mana lah tau, kalau-kalau blogger pakai, ada wanita-wanita yang usha blogger cakap 'wangi' sambil senyum-senyum, at least terubat lah jugak hati blogger yang masih lara. sebenarnya blogger tak nak cakap banyak, tapi merepek meraban lah pulak. sekian cerita blogger pada post ini. hingga kita berjumpa lagi. vamos Malaysia

5 hari lagi...

5 hari lagi nak sambut tahun baru. entah sempat entah tidak. entah sambut entah tidak. entah ada azam baru entah lah sebab azam lama pun tak tercapai semuanya lagi ( actually langsung tak ingat apa azam tahun ni). facebook masih disable, tak tau nak ablekan balik bila. maybe new year eve baru ablekan or maybe beyond new year, still haven't made up my mind about that. muka da dipenuhi misai, janggut dan jambang yang da sebulan lebih kot tak shave. rindu kot nak orang panggil blogger obama. batuk blogger tak baik-baik lagi, sebab tak makan ubat dan antibiotik rasanya. biarlah, tak ada orang yang peduli blogger lagi, blogger sendiri. kelmarin plan nak main futsal, tapi terpaksa ditangguh sebab sakit blogger tiba-tiba menyerang. entah bila lah nak furious football/futsal lagi. kawan-kawan, rindu masa muda time kita main bola sama-sama. kalau diikutkan hati, memang nak join main bola dengan member-member dan teman setaman main bola tiap-tiap hujung minggu, tapi apakan daya, tak berdaya untuk main walaupun willpower tinggi, tapi physically hmmm. harap tahun depan bawak berita gembira buat blogger. amin

Piala AFF Suzuki 2010

tahniah buat pasukan kebangsaan Malaysia kerana telah memenangi perlawanan timbal balik pertama di tempat sendiri. we are half way there to be this year AFF Suzuki Cup edition champion. berkobar-kobar nafsu nak main bola balik. damn~

Friday, December 24, 2010

Hilang

semenjak seminggu dua kebelakangan ni, blogger hilang selera makan. mungkin sebab blogger masih tak sihat sepenuhnya dari tonsil, batuk kering dan demam sejak 10 Disember yang lalu. makanan yang mak blogger masak pun, yang dulunya blogger makan sampai dua pinggan pun sekarang separuh pinggan pun susah blogger nak habiskan semuanya. kenapa ye? blogger tak ada jawapannya. semalam mak blogger masak sambal telur, udang masak lemak dan sayur campur pun tak membangkitkan selera nafsu makan blogger. masa blogger menulis post ini, blogger bertugas kat hospital putrajaya, yang sejuk, dan Jabatan Teknologi Maklumat nya tak ada mobile coverage. tangan blogger dah kaku, blogger nak keluar memanaskan badan kejap. jumpa lagi semua

Undecided


undecided, that's currently what i'm going through right now. can't make up my mind, can't make any decision, and i'm living in this annoying situation since i'm back single. to contact or not to contact, to sms or not to sms, to call or not to call, can't seem to do any of those. afraid of my action could trigger something bad to her, me and other people. i just don't know either have any idea what to do. trying to move on, but still stuck like eternity. show me the light, help me find a way back.

Tuesday, December 21, 2010

Without you

Goodbye



I can see the pain living in your eyes
And I know how hard you try
You deserve to have much more
I can feel your heart and I simpathize
And I'll never criticize
All you've ever meant to my life


I don't want to let you down
I don't want to lead you on
i don't want to hold you back
From where you might belong


You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to say but goodbye


You deserve the chance at the kind of love
I'm not sure i'm worthy of
Losing you is painful to me


I don't want to let you down
I don't want to lead you on
i don't want to hold you back
From where you might belong


You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to say but goodbye


You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to try
Though it's gonna hurt us both
There's no other way than to say goodbye

10 more days...

10 more days to go, until we reach new year 2011 . another year, another resolution maybe. might, or maybe not. hope i will not be living in a boring life like now, because it feels like forever. doing leg exercise hoping i could withstand this Friday futsal game. not much to say, no idea to elaborate, no new things to tell, nothing lift me up from sorrow, no spark, i'm still a boring person, talk trash, no meaning, bullshit all of it. more new post to come...

Saturday, December 18, 2010

boringnye life ni, help help

My phone

my phone barely rings now. good thing is, it can standby for over two days. bad thing is, my credit always full and i don't know who to call or sms. if my phone rings, it might be my family calling or workmates, and that just it. maybe i should sms 'SUNYI' and send it to subscribe. well maybe i should, what say you?

tak tahu

pada sapa harus ku luah? aku tak tau lah. dah hilang cinta, dah hilang kawan baik, dah hilang adik angkat, dah malas update blog, dah tak leh main bola. suma tempat mengadu dah tak de. blog ni jugaklah yang setia, tunggu, tak kire siang malam, pagi petang, panas hujan, banjir kemarau, blog ni tetap tunggu tanpa jemu, tapi aku? aku tak sayangkan blog ini lagi macam dulu, semuanya telah pergi, tak de kekuatan diri, tak de emosi, tak de expresi, bagai mayat hidup rasa diri ini. aku menjauh dari kawan-kawan, sedih tak dapat main bola, selalu sangat jatuh sakit sekarang, nak pergi kenduri rasa segan, banyak sangat aral. nak main bola sangat-sangat, hilangkan gelisah, hilangkan amarah, hilangkan masalah, hilangkan sunyi, hilangkan segala yang menghantui, hilangkan sedih di hati, yang ditutup dengan senyuman palsu, yang dibuat-buat, yang tak ikhlas. bila la next match ni, tak sabar nak main, dah bertekad walaupun cedera, walaupun sakit, rasa diri tak de makna lagi kalau tak dapat jejak kaki kat padang menyepak bola. moga dapatlah aku merasa nikmat walau untuk terakhir kali...amin...

a week and still counting

a week and still counting, i'm still feeling sick. last Thursday i got mouth infection turned into tonsillitis and high fever for two days (last Friday and Saturday), got Med Cert after paying a visit to nearest clinic at 3pm. at that time still, felt drained. now still coughing and dizzy plus after dawn falls fever. i thought it was the after effects of meds taken for my knee injury, but it wasn't the case. i'm still waiting for clearance to play one last furious football/futsal, don't care which one, at least i got one last chance. went to the rehab, and felt like hell, oh i really hate my time on the treatment table. truth is, i hate seeing doctors, not because they brilliant or knowledgeable, but i just hate to find out the truth when it comes to what's wrong with me. i miss football so much, it's one of the things that could make my life happier and lift me up from dark and sorrow, problems go away. also, disabled my facebook account, don't know when to activate it again cause it felt meaningless, lifeless, no more spark, very boring life currently lived in. i m u s m s... m u, n i n u.

Thursday, December 16, 2010

16 Dis 2010


hari ini the blogger keja kat hospital putrajaya. tak banyak yang

blogger buat melainkan keja-keja yang bese blogger buat. tengahari

baru tadi ni, blogger makan 3 rasa. masam, masin dan manis. bukan

lauk 3 rasa, tapi keseluruhannya 3 rasa. blogger makan ikan

pari masak asam, kuah kari tak de rasa, tempe goreng masin dan milo

yang manis. demikianlah citer blogger pada post kali ini, sekian

terime kasih.

Sunday, December 12, 2010

Don't know what's wrong with me

every time my phone rings, i thought it was you calling,

every time i heard frog ribbit-ing, i hope you are the one messaging,

every time my phone beeping battery low, i guess you trying to reach me,

and i'm here, still waiting, don't know what's wrong with me

Adam Lambert - What Do Want From Me

Saturday, November 13, 2010

13 November 2010

salam semua pembaca. sebelum blogger melelapkan mata malam ni, blogger nak meluahkan perasaan di hati. 2, 3 hari kebelakangan ni, blogger rasa sungguh tak bersemangat walaupun orang tengok blogger okay2, walhal dalam hati blogger, tuhan je yang tau. emosi blogger betul2 terganggu, blogger melayan lagu2 sayu, merenung kejauhan yang tak tau blogger tenung apa. pagi esok blogger nak balik kampung jap, ada perkara yang nak diselesaikan. blogger drive, dengan abang dan sepupu2 blogger. harap semua pembaca doakan keselamatan kami pergi dan balik. sampai sini je coretan hati blogger, insyaAllah kalau umur blogger panjang, ada masa terluang, blogger akan menulis lagi.

Thursday, November 11, 2010

Tragedi November

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca blog blogger ini. da lebih 2 bulan rupany blogger tak update sedangkan blogger rasa baru dua tahun je blogger tak tengok blog blogger sendiri. sebelum blogger meneruskan kisah blogger pada hari ini, blogger ingin mengucapkan Happy Deepavali kepada semua yang menyambut. diteruskan dengan kisah blogger kali ini yang bertajuk Tragedi November. kisah ini bukanlah lakonan atau sengaja dibuat-buat tapi kisah benar ini blogger tulis untuk dijadikan tauladan buat semua teman-teman setia blog ini. kisahnya terjadi pada Hari Raya Aidilfitri yang pertama, jatuh pada hari Jumaat 10 September 2010. blogger telah ditimpa kemalangan yang disebabkan oleh kecuaian blogger sendiri. di sini blogger ingin mengingatkan semua teman agar berhati-hati ketika main api, kelak membakar tangan sendiri nanti. gambar-gambar yang blogger siarkan di bawah nanti bukanlah diambil menggunakan kamera dslr, jadi kualitinya sekadar ala jualan murah di kamdar gitu.






Wednesday, September 8, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum warah matullahi wabarakatuh. di sini, blogger ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua umat Islam tak kira la di Malaysia mahupun di luar negara. moga Syawal kali ini akan lebih meriah dan dilimpahi kurnia-Nya insyaAllah. sebelum blogger menamatkan post kali ini, blogger ingin memohon maaf dari hujung rambut hingga ke hujung kaki, andaikata ada yang tersilap kata, terkasar bahasa, terpukul kat mana-mana, termakan terminum dengan sengaja, ternoda ke apa-apa je la dosa-dosa blogger pada pembaca semua, blogger minta ampun dan maaf. sampai sini saje coretan blogger yang sekarang berada di luar kawasan perkhidmatan celcom dan maxis. salam


p/s blogger cuti sampai 19 Sept 2010

Thursday, September 2, 2010

Tak tau pe nak citer

sesuai dengan tajuk post blogger kali ini, blogger tak tau nak citer apa, tapi blogger tulis je la pe yang terlintas di minda. sepanjang bulan ramadhan ni, blogger batuk tak henti2, tinggal subuh sekali, tarawih dah dua kali lepas. blogger pun makin lama makin lambat datang keja, makin malas buat keja, makin rajin jenguk library dok curi tulang baca paper. keja2 blogger pun makin lama makin tak accurate, tah apa2 tah yang blogger dok pikirkan sampai keja pun tunggang terbalik. blogger jugak dah kehilangan bukan takat sorang, tapi 2 orang yang dulunya blogger rapat, sekarang dah jauh sangat2. tu blogger punya pasal, blogger buat hal. tahun ni, 1st time blogger raya sementelah bekerja, so happy ada, sedih pun ada. happy sebab blogger beli barang2 yang blogger nak guna duit sendiri, ada baju raya baru nak pakai tahun ni yang sebenarnya dah lama. sedih pulak sebab ramai sangat anak sedara, abis duit blogger di kitai dek budak2 nakal tu suma. blogger da tak tau pe nak citer, so sampai sini aje post blogger kali ni. salam

Tak ape

tak nak jawab call, tak ape,

tak nak balas sms, tak ape,
tak nak cakap lagi dah, tak ape,
tak nak kawan lagi dah, tak ape,
tak nak balas message kat ym dan facebook, tak ape,
tak nak reply emel, tak ape,
tak nak ucap selamat hari raya, tak ape,
tak nak maafkan, tak ape,
tak ape lah kalau camtu,
kalau esok lusa kita mati,
tak ape lah datang kubur kita lagi,
sebab kita tau, dosa kita ini..
tak ape lah awak, kita cuba maafkan diri kita dulu

Saturday, August 14, 2010

Salam 1Ramadhan

assalamualaikum dan selamat sejahtera blogger ucapkan buat semua pembaca. hampir genap sebulan blogger tak menulis berita mahupun cerita kat blog blogger ni. di sini blogger ingin mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan, moga-moga kita semua dilimpahi kurnia-Nya, dihapuskan dosa-dosa menjalani ibadah puasa. blogger juga berharap penyakit yang tiba-tiba melanda blogger sejak awal Ramadhan akan pulih secepat yang boleh. blogger mintak pembaca semua mendoakan kesihatan blogger ye. terima kasih. sampai sini dulu coretan blogger, moga kita bertemu di lain hari, pada waktu yang berbeza, wasalam.

Thursday, July 15, 2010

Dreaming on..

the world cup 2010 edition have reach its conclusion, yet there are still waves of story to tell. i'd predicted that spain will lift the cup before the tournament started, and i was correct. they was the best team of the tournament even though looked like a flop when beaten by the swiss army. france are disgraced and italy deservingly knocked out in the preliminary round, while ghana really missed a good chance entering the first ever semi-final. england and cristiano ronaldo are sore losers, while the latin powerhouses seem to be rattled by their overconfidence to win every match forthcoming. thomas mueller and mesut ozil are the brightest young and upcoming star and hopefully man utd will try to snap them both in the future, while javier 'chicharito' hernandez seems to be a bargain buy. the dutch played enticing football at times, but in the final there should have been to red cards shown to them. enough of the world cup talk, the BPL is coming soon and i've been itching to play another football tournament myself even if it is probably will be my last. hoping and dreaming on...

July 15, 2010

lama sudah tak update blog, baru aku sedar aku telah mengabaikan e-diari aku ni. sori, my bad. tika waktu aku menulis post ini, aku sedang mencuri tulang di site tempat aku berkerja sekarang. bukan aku saja-saja curi tulang, tapi keadaan telah mengizinkan. beginilah kehidupan seorang employee yang agak sudah bosan dengan rutin harian nya di ofis. aku rasa selama aku bekerja kat company ni, tak banyak benda yang berkembang. yang confirm kembang, badan aku. tu pun sebab site dekat-dekat umah, leh balik lunch and of course la dinner, lagi-lagi time parents aku tengah dok sini, so makin kembang la badan aku. semalam aku timbang berat badan 75kg,dah kurang 5kg dari time last timbang. ni pun sebab aku tak balik lunch kat umah dah, baru nak turun. tapi kena kuar duit pulak nak lunch, sampaikan duit simpanan aku plus gaji pun turun secara mendadak. lepas ni cam kena puasa isnin, khamis la kot. tangan aku kebas akibat sejuk sangat, kalau makan aiskrim or minum ais gerenti brain freeze.

Friday, May 28, 2010

Selamat Hari Wesak


the blogger ingin mengucapkan selamat menyambut Hari Wesak kepada semua warganegara dan tidak lupa juga, warganegeri yang menyambut hari yang mulia ini (bagi yang terlibat sahaja). di sini, the blogger juga ingin mengucapkan selamat bercuti kepada semua yang bercuti, samaada mereka semua cuti-cuti malaysia, ataupun cuti sakit sebab malas nak pergi kerja ke apa sajalah. sekian, terima kasih

Bapa ku pulang...


bapa ku pulang dari johor,
bapa ku beli keropok lekor,
keropok lekor warna kelabu,
sedap dimakan dengan budu.

krup, krap, krup krap, krup, krap,
keropok lekor pun dijamah,
marilah ibu, mari abah,
sama-sama kita meratah.

Lagu semalam hari


malam tadi ku main futsal, tanpa ada rasa kesal,
ku rasa diri kebal, walaupun lutut sakit sampai ke pangkal.

balik rumah ku rasa sengal, tak ada rasa mual,
walaupun petang ku makan sambal, baju ku tanggal.

masuk bilik air untuk mandi, siap sudah gosok gigi,
gatal badan sana sini, gosok badan guna sabun sendiri.

settle mandi main evony, sambil chat dengan syamimi,
tidur lambat sebab esok cuti, dan tido mati.. pasti

p/s nyanyi dengan cara rap

Friday, May 21, 2010

An interesting short story

once upon a time, not so long ago,

there is a man, called poyo,
actually he is just still a boy, who lives in an eastern country,
everyday and ever ready, poyo loves to play evony,

suddenly, end of story

Monday, March 29, 2010

Traveling day

yesterday was my very first traveling day, (but might be second). i rode my scooter from kajang at noon to bangi, then bangi to damansara(office) and had my crash course at the office until 5pm. had my lunch with big boss and friends at domino's (i don't know where the place is situated though), big boss paid the bill. 7 regular pizza and few other additional dish such as chicken wings, garlic bread, chocolate cake and 2 coke, a sprite and 2 apple juice + Aloe Vera. i ate a lot if it doesn't seem that much, was so hungry because didn't take my breakfast. there's a funny thing happened to me at the office. the chair which i sat in the morning, broke after i sat on it, after having lunch. i was so shock and embarrassed and with my colleague gave looks at me, i was so trying not to be there at times. but i pull through it, and take it as a joke. pass 5, i went to chow kit to buy some shisha flavour which my brother needs and went straight home to bangi. arrive at half pass 6, play with my nephew and niece before took bath and browsing the internet. skipped dinner, at 10 drove to shah alam instructed by my brother because i don't really familiarize with the area. but everthing went well, and after helping out with the shisha business went home at 1am. took a wrong turn when heading back, lost in translation in cyberjaya, panic attack almost faint(kidding), but find the way back, but then took a wrong turn again, have to u-turn and thank god i'm in the right route. lastly, glad to update u again.

Tuesday, February 23, 2010

Tak tau nak cerite ape

pagi tadi the blogger bangun sungguh lewat, pukul 8.35am. blogger mandi cepat2, tanpa sarapan pagi, berdesup merempit menuju ofis blogger yang leh sampai dalam masa 10minit je. btw, blogger skip subuh lagi pagi tadi, lepas asar baru sempat tunaikan. tadi pagi ada user training untuk staff yang guna sistem company tempat di mana blogger bekerja. ada 2 session, pagi dan petang, yang bestnya, dapat makan free. lunch mee hoon goreng, minum petang donut dan kuih lopes. esok pun makan free lagi, hihi, bestnya, tak payah kuar duit yang da ciput ni. blogger balik kerja pukul 5pm, otw balik tu, ada eksiden. kereta unser langgar rail pembahagi jalan, remuk separuh enjin dia, tapi tak de pulak darah ke apa, maybe tak de cedera kot. blogger ingat nak ajak anak2 sedara blogger gi playground petang tadi, tapi sorang tido, sorang lagi ikut baba dia so blogger pun masuk bilik, baring2. dinner tadi blogger makan lauk kari ayam, ikan masin, sayur kangkung masak air. nak cerite pasal semalam pulak. semalam blogger kena bertugas di kajang menggantikan senior blogger yang terpaksa gi ke klang. so tercapai la jugak hajat blogger yang rindu sangat site kat kajang tu. blogger sampai kajang pukul 8.45am, terus buat call ke HQ. lepas call, blogger gi breakfast kat cafe. pastu, blogger lepak library baca paper sampai pukul 10am camtu, bila senior blogger call suh install hardware kat department farmasi. blogger pun mula kerja lepas dapat call, tapi masalahnya, user ada yang da transfer, ada yang masuk department lain. so blogger pun refer kat senior blogger tu. nak dipendekkan cerite, blogger pun menyetelkan suma task blogger dan dok melepak main travian. disebabkan mouse yang blogger guna tu mengade-ngade, blogger dengan selambenya hentak kat meja. lalu dengan itu, terus tak berfungsi. terbantut la nafsu blogger yang tengah high dek main travian tadi. maka dengan sakit ati blogger, blogger pun cari pasal kat tempat lain. lepas keja, blogger gi minum petang dengan ex-skoolmate blogger yang also bertugas di kajang. waktu itu, adik angkat blogger sms, bagitau yang bangi hujan lebat, so nasib baik la blogger tak gerak balik terus after work. lepas dapat info yang hujan da berenti, blogger pun merempit balik bangi. unfortunately, hujan lebat di highway di mana blogger tak de tempat mahu berteduh, lalu blogger redahi hujan itu dengan harapan moto blogger tak mati lagi macam kejadian hari dulu. moto blogger semput waktu blogger balik, hampir2 je blogger kena langgar bila nak masuk simpang ke kanan, nasib baik blogger masih hidup. kalau tak, sapa yang nak update blog blogger ni? renung2kan dan selamat membaca

Thursday, February 18, 2010

Happy Birthday to me, myself & I

Tepat jam 12.00am, hari Khamis bersamaan dengan 18 Februari 2010, the blogger telah menyambut hari kelahirannya yang ke-25@ suku abad by default. tepat jam 10.32am, blogger menyambut hari kelahirannya yang ke-25@suku abad by actual time. the blogger ingin mengucapkan happy birthday to you kepada diri sendiri & wish the blogger supaya dipanjangkan umur, murah rezeki, dapat hadiah esok & dapat kek batik lagi. dengan ini the blogger dengan bangga & bongkak nya menyatakan yang blogger da tua, dah boleh kahwin tapi tak ada sapa yang sudi(promote diri sendiri jap). sila tinggalkan komen, wang ringgit serta hadiah untuk blogger ye, hehe

Tuesday, February 16, 2010

Aku yang bermasalah

salam & slmt sjahtera buat semua pmbaca blog blogger ini. terlebih dlu blogger nk mntk maap sbb da lma xupdate blog blogger ini dgn post2 yg mnarik. di cni blogger ingin mengucapkan happy chinese new year buat semua warganegara Malaysia yg mnymbut prayaan trsebut. actually, blogger byk idea nk menulis, tp kblkgan ini blogger agk sbuk dgn keja & repot, pndh uma & mslh pribadi yg blogger hdapi yg tlah lma blogger pndamkn & harungi sndirian. di post akn dtg, blogger akn critekn srba sdikit tntg mslh yg blogger trpksa mngadu d cni, cuma 1 yg blogger mntk, apa yg trtulis d cni, biarlah hnya d cni, xprlu d sbarkn atau d critekn pd pihak ke-3. blogger jg brharap para pmbca sudi mngikuti blog adik agkat blogger iaitu http://tentangidup.blogspot.com/ & jgn lupa tgglkn komen sbb post adik agkat blogger pn masyuk jgk crite ny. sekian buat wktu ini, blogger update a.s.a.p nnti

Tuesday, February 9, 2010

Working Day Timetable

8.00 - 8.05 am - woke up
8.05 - 8.15 am - bath
8.15 - 8.25 am - qada' Subuh prayers
8.25 - 8.35 am - getting ready to work

8.35 - 8.45 am - off i go to work / arrival
8.45 - 8.50 am - parked my bike and walk to the office
8.50 am - report duty
8.50 - 9.30 am - breakfast, curi tulang / gaming mode
9.30 -12.30 pm - start doing task given
12.30 - 2.00 pm - lunch, Zuhur prayers
2.00 - 4.30 pm - continue task given
4.30 - 5.00 pm - apa-apa pun boleh
5.00 pm - cau cin cau
5.10 - 7.00 pm - Asar prayers, ikut suka nak buat apa
7.00 - 8.00 pm - mundae, Maghrib prayers, watch Sportscenter
8.00 - 9.00 pm - watch the news + dinner
9.00 - 8.00 am - depends on the mood what to do, tidor


Monday, January 25, 2010

Last weekend

I went back to my hometown last Friday. Made up my mind at the very last minute, don't know why I really wanted to go back home, homesick probably. After work, went straight to Bangi, my brother’s place riding my scooter. It’s very hot and tiring, I took a couple glass of water hoping to counter my thirstiness, still felt dry inside. When my brother shows up back from work, he immediately sent me to UKM commuter station because I need to get to Seremban as soon as possible as my parents are waiting there for me. Arrived at Seremban commuter station nearly 7pm, have to wait about half an hour to be picked up by my father. Took pictures of my nephews while making fun of them, then had my dinner. Depart minutes past 8.30pm feeling a little bit of exhausting day (work+humidity+long hour journey). While driving back, we had a hell lot of things to talk about, feels like too long not having a conversation. Around half past 11pm, got a call from my brother, he told us that the current Sultan of Johor(at that time), Almarhum Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail has passed on. I remembered the day when I was young, when I was still living in Ladang Sisek, Kota Tinggi, the Sultan invite us to see fireworks and gave us a ride on his horses. It is a huge loss for a Johorean and I included. Repaired a leaking pipe in my bathroom and took my bath before going to bed. The next morning, started doing house chores (vacuuming and mopping the floor), simultaneously planned to meet ex-schoolmate at night. The gathering was called off though due to the mourning of the death of the Sultan. Fortunately, I enjoyed my time watching movies and football match with my parents. My team I’m supporting won the match by 4-0 score line, reflecting the superiority and possession as the match went on. Went on to sleep and woke up quite early the next day. Had my breakfast, watch some TV programs, and typing my father’s paperwork before packing my things up, and then went out to print out the paperwork in a cybercaf√© and head back home. Had my lunch, took a second bath and head to the bus station. Took an unknown bus company who has the earliest departure as I needed to get to Bangi before 7pm. Moved out from Larkin bus station at 3.45pm whilst hoping a save journey and arrived on time. Unluckily for the passengers and me, the air conditioning is not working properly. The air flowed out is hot, and suddenly it’s not working at all. The temperature inside risen and so did ours. A passenger who cannot withstand his temper suddenly marched towards the driver and complaint about the problem, while I had started to have breathing difficulties, with perspiration dripping from all over my body. There’s a small kid feeling uneasy to the heat created, so I went to the driver and asked whether he can pulled over at the nearest R&R for us to get some breather, he said that the air conditioning is broken and he can’t stop the bus because he’s afraid that the bus’s engine might not be running afterwards, so we just have to live with it. I ran through this kind of problem twice, so I knew I had to do something. I asked for his permission to open the air hatch upwards so there will be some air circulation to ease the heat, and the other passengers seem relieved. I already felt dried up by the time we arrived at Bangi, just glad that everything is alright by then. Slept over at my brother’s place for a night, after having dinner and drank water in huge quantities to recover from dehydration. Go straight to work from Bangi at 8.20 in the morning and arrived at the site 20 minutes later. Now here I am, updating post into you…

Al-Fatihah

Marilah sama-sama kita menyedekahkan al-fatihah buat Almarhum Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail yang telah mangkat pada pukul 7.15 pm, pada hari Jumaat bersamaan dengan 22 Januari 2010. Tak lupa juga al-fatihah untuk arwah pakcik kepada adik angkat blogger yang bernama Haji Abd Aziz bin Haji Hamzah yang juga telah pergi meninggalkan orang2 yang tersayang, juga pada hari Jumaat lepas bersamaan dengan 22 Januari 2010. Al-Fatihah..

Thursday, January 21, 2010

Ordinary Thursday

sewaktu aku menulis post ini, aku menggunakan line tenet jiran yang aku tak tau dari mana sumber pendapatannya, halal ke tak, tapi dengan selambenya aku curi pakai. berdosakah aku? tapi aku ihlas curi pakai line tenet dia, sebab dia tak pandai secure line. aku cuma ingin menceritakan perkara2 yang terjadi kepadaku pada hari ini. aku bangun tidur, tepat jam 7.30 berdasarkan kejutan nada dering telefon oleh PA ku yang menyambut hari lahirnya pada hari ini. dengan keadaan kusam masam lemah longlai gemalai mamai, aku berjalan masuk ke bilik mandi dengan mata separuh terbuka, sepet dengan kata lainnya. bila aku masuk je dalam bilik air itu, aku terperasan ada jam, tapi tidak pula menunjukkan jam berapa, namanya jamban. setelah membasuh muka dan menggunakan pencuci muka jenama eversoft, aku memberus gigi dan seterusnya mandi. biasanya mandi pagi sangat2 sejuk ,tapi bagiku mandi petang pada waktu maghrib lagi giler sejuk, ntah aku tak tau napa. da siap mandi, aku qada' subuh dan berdoa, amin. lepas siap2, aku pun menuju ke pintu rumah untuk keluar pergi kajang untuk menunaikan tanggungjawab sebagai seorang employee. sewaktu aku keluar dari pintu rumah, terlihat jiranku(seorang akak/ isteri orang) pun baru nak keluar menghantar anaknya ke tadika. ketika menunggu lif tiba, kami pun berborak, dia tanya aku da kerja ke? kerja kat mana? etc.. lalu aku pun menjawab, ya, kat kajang. lalu aku tanya dia, akak ni jepun ke? dia cakap bukan, dia asal dari kyrgyzstan berhampiran dengan russia, maka dengan itu, dia boleh berbahasa russia. tika aku cuba menyebut negara asal akak tu, aku tersasul lalu lidahku terbelit menyebabkan aku kemalu-maluan di situ. setelah tiba di tingkat 2, aku pun keluar dan menuju ke halaman asmara, tempat motosikal aku berteduh dari hujan panas di bandaraya besar ini. lalu aku pun bergerak tepat jam 8.05 pagi menuju tempat kerja di kajang. 8.40 pagi, sampai di sana, terus repot kat head quarters, lalu pergi ke kantin untuk sarapan pagi. lepas sarapan, baca surat khabar di library sampai jam 10 pagi setelah kemunculan bos aku yang memang selalu pasti datang lewat. terus mula kerja, sampai jam 1.30 petang di mana bos aku terpaksa memaksa dirinya untuk pergi ke head quarters di damansara untuk sesi meeting bersama upper bos. setelah bos ku pergi, aku pun pergi lunch sambil menelefon adik angkatku. lepas lunch, pulang ke tempat kerja dan zuhur dulu sebelum melepak dalam bilik server sambil curi tulang main mobsters (pinjam PC IT department). tepat jam 5, aku pun mula mengorak langkah dengan harapan dapat cilok balik awal, tapi dengan tidak semena-mena, hujan pun turun dengan lebat tanpa belas kasihan tak mau bagi aku pulang awal. dengan putus harapan, aku pun menuju ke surau, untuk solat asar, sambil mengharapkan hujan supaya reda. jam 6 petang, hujan mulai reda, da aku pun terus pulang ke pangkal jalan sekian untuk tatapan.

Selamat Hari Lahir

sempena 21 Januari 2010, blogger ingin mengucapkan Selamat Hari Lahir yang ke-20 buat adik angkat blogger yang bernama Nur Azzah Nadia Mohd Hanafiah yang berasal dari Kelantan, kampungnya dalam bahasa inggeris Cow Bridge, yang praktikal di Bangi dan study lagi. moga panjang umurnya, murah rezekinya, dan diberkati dalam semua apa jua yang dikerjakan. amin.. blogger juga ingin menyatakan tiada hadiah yang paling bermakna selain mengingati tarikh penting hari ini buat dirinya dan ucapan selamat.


p/s birthday abang, abang nak adiah tau, tak nak ucapan selamat jek. ;-p

Monday, January 18, 2010

Dugaan-Nya


dari jauh langit gelap, dengan bunyi guruh & kilat
half way back home selambenya turun hujan,
nak pakai baju hujan pun tak sempat, sebab lebat sangat,
aku sejuk kebasahan

cilok celah keta memang hebat,
terlanggar lopak air yang bertakung,
moto tiba2 semput mati then tak dapat nak start,
hatiku meraung (tolong2...)

letak moto kat tepi jalan,
berteduh dari hujan kat bawah pokok,
orang bawak keta tengok aku kesian,
memeluk tubuh, sejokk..

try start moto, hidup,
aku tersenyum keriangan,
moga dapat sampai umah, i hope,
alhamdullilah, hanyalah dugaan..

pale rasa dizzy even lepas mandi,
hope tak demam,
sambil tunggu siap laundry,
tulis blog jap, pasni nak mam, selamat malam




Friday, January 15, 2010

TGI Friday's Part II

yeay, yippie, ya beda bedu, yahoo, hoorey, yes hurray, hehehe. thank god it's friday, tomorrow is saturday. wat de hal i'm merepeking about, i also donno. schedule for tomorrow


12am-12pm - sleep (qada' subuh)
12pm-1.30pm - bath, lunch & watching TV
1.30pm-1.45pm - zuhur prayer
1.45pm-7pm - free activities (sleep, eat, watching TV, 'melayari bahtera @ internet' & asar prayer)
7pm-7.15pm -bath
7.15pm-7.30pm - maghrib prayer
7.30pm-8pm - dinner
8pm-12am - free activities (sleep, eat, watching TV, 'melayari bahtera @ internet')

cant wait till tomorrow

Tuesday, January 12, 2010

Can't resist the lure

last week i went to ampang sports planet to play futsal for 2 hours. yup i'm back on the field, and i feel relieved. i took more than 2 months break to let my backache healed, and i thought that i'm ready for another go, but the truth is my body just couldn't commit to the needs on the court. but gladly, i play it safe and sort of enjoy the game although losing so many time(play king stay with 3 teams rotating after leaking 2 goals). i'll be back for more time on the court, but limited to only few times per week depending on my current state of health.

A week has passed by..

it has been a week since i started my practical in Kajang. it takes approximately 40minutes back and forth. i woke up at 7.20 in the morning, having a quick bath and qada' Subuh prayers and off i go to the site. my PA (to whom it may concerned) will call me every morning to wake me up because it's damn hard for me to wake myself up. don't have a room for myself, neither a laptop to do certain job, just installing & configuring all the time. finish work at 6pm, going back whilst hoping no heavy traffic jam. arrived at home close to 7, feeling sleepy my eyes is heavy already. took long bath and feel fresh, here i am get to close to u.

Friday, January 1, 2010

Happy New Year 2010!!!

Happy New Year 2010!!!