BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, November 22, 2011

Procurve switch

haiyayaiyayai. rini blogger nak update skit kat blog nih. blogger yang berkerja sebagai network engineer (seindah title sahaja) bermain-main dengan perkakasan dan peralatan IT ni. banyak jugakla yang blogger belajar sementelah berada di kompeni tempat blogger bekerja ini. rini blogger diperlukan untuk mengkonfigurasikan 'vlan' atau dengan nama panjangnya virtual LAN untuk 1 department ni. masalah yang blogger hadapi ialah tak dapat nak create vlan baru disebabkan switch tersebut telah mencapai maximum vlan iaitu 8 vlan yang dikonfigurasikan oleh senior engineer yang dah berhenti kerja. maka blogger pun bertanya pada senior-senior serta rakan sejawat yang lain samaada mereka tau nak tambah maximum vlan. maka seorang senior budiman ni menjawab:-

1. telnet ke switch. kalau tak tau ip, guna console cable + usb-serial cable then masuk guna hyper terminal untuk masuk dalam switch.

2. masukkan username dan password

3. enable manager account supaya leh buat konfigurasi

4. taip 'conf' then enter

5. taip 'max vlans '1-253' then enter

6. then ribut (bila ribut ni switch akan 'down' kejap so jangan kelam kabut sangat)

7. bila da 'up' balik, telnet balik then tambah la vlan yang baru.

8. sekian terima kasih